Home / World News / Punching above the mark on a small site

Punching above the mark on a small site

On a quiet residential street in Swanbourne, nestled between an older mix of home styles, is a new home which seamlessly fits into its surrounds thanks to a restrained design and colour palette.

The custom build's elevation features a projecting angular gable surrounding the top-floor front balcony, white feature brickwork and Biowood cladding.
Camera IconThe custom build’s elevation features a projecting angular gable surrounding the top-floor front balcony, white feature brickwork and Biowood cladding. Credit: Joel Barbitta/D-Max Photography.

New architecture that responds to its mature surroundings is a trigger for reinventing the past, and while the use of characteristic painted brickwork in the latest Marc custom build communicates nostalgia, the abundant use of modern and polished concrete finishes revitalises it to better suit today’s minimalist style.

At first sight, the elevation’s projecting angular gable which surrounds the top-floor front balcony, white feature brickwork and Biowood cladding helps the building feel lightweight and taller, while the Colorbond matte basalt cladding wrapping over the entire upper-storey roof and walls acts like a protective umbrella against the elements.

To achieve this sense of scale, with a 340sqm home on a compact 355sqm block with an 11.4m frontage without risking the family of four feeling hemmed in reflects the home’s clever planning, which is also helped by 3m-high glazing and generous ceiling heights, according to Marc Founder Danny Giorgi.

“Rather than being negotiated, the home’s planning is pleasingly effective since its ground floor footprint lines up with the boundaries to maximise floor area, providing more useable space than expected,” he said.

“The use of concrete and Biowood cladding to the elevation and throughout the home provides a contemporary, luxurious and casual aesthetic at the same time, which is exactly what the owners were looking for.”

The private side entry to the home welcomes visitors past the full-height French oak timber and glass pivot door, leading to the study to its left and the foyer to the right, pointing to the home’s main living and entertaining areas.

The minimalist-style kitchen boasts a combined scullery and laundry directly behind it, keeping any mess hidden.
Camera IconThe minimalist-style kitchen boasts a combined scullery and laundry directly behind it, keeping any mess hidden. Credit: Joel Barbitta/D-Max Photography.

The open-plan kitchen, dining, living and alfresco areas open up under a dominating and eye-catching bulkhead with concealed strip lighting suspended under the concrete slab, finished in the same polished Marbellino found externally.

The alfresco with a stone clad barbecue area and concrete plunge pool are accessed through stackable glass sliding doors which open to form a total entertaining area of more than 90sqm.

The kitchen is a triumph of design and efficiency of space, as it has a combined scullery and laundry directly behind it, with direct access to a drying court.

Highly specified luxury kitchen appliances have been concealed and integrated behind the kitchen’s cabinetry, with an ILVE invisible induction cooktop built into the porcelain stone benchtop. Once the cooking has ended, cooking pads placed over the benchtop are removed, leaving continuous added bench space.

Each bedroom has its own ensuite, with the master suite and dressing room occupying the entire width of the top floor.
Camera IconEach bedroom has its own ensuite, with the master suite and dressing room occupying the entire width of the top floor. Credit: Joel Barbitta/D-Max Photography.

The three bedrooms and their own ensuites, plus a sitting area and attic are located upstairs, and all door frames in this area are unobtrusive, slimline powder-coated frames with a striking built-in negative detail.

The master bedroom, its ensuite and dressing area occupy the entire width of the top floor and lead out to an attention-grabbing cantilevered balcony made of continuous black steelwork.

Mr Giorgi said the home showed the potential available to deliver high-quality architecturally based design at an affordable price on a compact site.

“Each Marc home is architect designed and custom built and that level of customisation enables us to really get the most from a site like this,” he said.

“Material and highly detailed finishes used throughout the home satisfied the client’s brief for easy-care refinement.”

The home at 34 Central Avenue, Swanbourne is open to the public for a limited time on Saturdays and Sundays from 1-4pm.

CONTACT Marc, 9444 0629, www.makeyourmarc.com.au

About brandsauthority

Check Also

Mesut Özil’s Long Goodbye – The New York Times

Mesut Özil watched Jack Wilshere’s pass as it drifted over his shoulder, and then plucked …

%d bloggers like this: