Home / World News / Backyard blitz ends in bliss

Backyard blitz ends in bliss

Built into the courtyard of a strata complex in Scarborough, this well-designed little pool is eye-catching for a number of reasons.

Included as part of a full back garden renovation, the installation was not without its challenges, according to Landscapes WA Sales and Design Manager Ryan Pontifex, who said pools in strata complexes were rare.

“We had to replace the back fence as we were installing the pool so close to the boundary fence,” he said.

The resulting fixture is 3m long by 2.25m, has a distinct colour scheme and is heated by an electric heat pump.

“This pool met the client’s wish list in terms of size, seating configuration and functionality with its heating and easy to maintain filtration system,” Mr Pontifex said.

Travertine paving with rebated pool headers surround the pool while a brick rendered rear wall acts as the backdrop to the space.

Sitting on the travertine paving are a collection of potted plants which add greenery. A six-seater dining setting along the side provides a relaxing area to dine and entertain guests.

Mr Pontifex said a water feature made up of cultured stone cladding added a secondary focal point in the backyard.

“This feature assists with the break-up of the rear boundary wall and can be viewed from all areas of the backyard including the balcony and living areas of the home,” Mr Pontifex said.

“The planning in the design for the location of this piece ensures you are drawn to this area to be used as an additional entertaining space, making it an inviting area of the garden and a place you want to spend time in.

“It was tempting to include this feature inside the pool area but this would have compromised usable space within the parameters of the pool fencing.”

From start to finish the entire backyard took eight weeks to complete. This included the full demolition of the existing backyard, the new pool, decking, rear boundary wall, water feature with a recessed reservoir, modification of an existing storeroom and the construction of a new balcony that overlooks the area.

“The design inspiration was to create different zones in which the clients would be able to enjoy each zone in a variety of situations,” Mr Pontifex said.

“Whether it’s for entertaining a large number of guests in the deck area or to have a quiet gathering alongside the water feature, or to have a quiet afternoon on the balcony, there’s something for everyone here.”

CONTACT Landscapes WA, 9247 2487, www.landscapeswa.com.au

About brandsauthority

Check Also

Parents shocked by gender swap at Perth Catholic school

Parents at a Perth Catholic school have claimed their kids were shocked and confused when …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: